Виплати внутрішнім переселенцям: що зміниться

Усі внутрішньо переміщені особи, що змушені були покинути дім через війну, отримають фінансову допомогу від держави за березень і квітень. Сума допомоги, як і зазначалося раніше, складає 2 тис. грн/місяць на дорослого, а також 3 тис. на дитину та для людей з інвалідністю. Проте з травня система виплат зазнає змін. Про них повідомив заступник Міністра соцполітики Віталій Музиченко. 

Посадовець зазначив, що з травня продовжать платити допомогу тим громадянам, які не можуть повернутися до своїх регіонів через активні бойові чи обстріли з артилерії. Також продовжать виплачувати гроші людям, в яких пошкоджене або втрачене житло, навіть якщо в їх місті чи селищі вже відносно безпечно. Виплати будуть надходити до моменту, поки питання з їх житлом не буде вирішено. Щодо територій, де ведуться роботи з розмінування, по кожній громаді будуть дивитися індивідуально.  

Для налагодження системи виплат військовими адміністраціями будуть створені списки громад, завдяки яким можна розуміти, шо відбувається на містах. 

«Потім погодження цього переліку відбуватиметься у Міністерстві оборони України з урахуванням даних Генерального штабу чи інших військових підрозділів. Затверджувати цей перелік буде вже Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій», — зазначив Музиченко.

Заступник Міністра соціальної політики наголосив, що нікого не змушують повертатися до рідних міст, де вже не ведуться активні бойові дії. Люди мають самі вирішувати, де для них безпечніше.