Виїзд за кордон для військовозобов'язаних чоловіків

З 1 вересня військовозобов'язаним чоловікам, які займаються підприємництвом, дозволять виїжджати за кордон до семи днів. Кабінет міністрів прийняв відповідну ухвалу.

Про це повідомляється у Telegram-каналі "Дія".

"Підприємці зможуть виїхати за кордон у робоче відрядження до семи днів. Відповідну постанову прийняв Уряд сьогодні", — йдеться у повідомленні.

У зв'язку з дозволом чоловікам-підприємцям виїжджати за кордон Міністерство цифрової трансформації запускає нову послугу — єВідрядження.

На порталі "Дія" подати заявку на виїзд можуть як фізичні особи-підприємці, так і юридичні особи. Також підприємці матимуть змогу оформити дозвіл на виїзд для своїх співробітників.

"Якщо ви плануєте відправляти співробітників у відрядження, перед цим подайте податкову звітність та сплатіть борг єдиного внеску. Середня заробітна плата в компанії має бути не менше 20 тисяч гривень. Також ваша компанія має внести 200 тисяч гривень застави як гарантію повернення співробітника в Україну", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що отримати дозвіл на виїзд одночасно зможуть не більше 10% від кількості застрахованих осіб, але при цьому не більше 10 людей із компанії водночас.

Для виїзду буде потрібно:

  • компанія має бути експортоорієнтована;
  • середня зарплата у компанії має становити не менше як 20 тисяч грн;
  • відсутня заборгованість із податків та зборів.

Міністерка економіки Юлія Свириденко назвала це важливим кроком для українського бізнесу. Працівники компаній зможуть брати участь у міжнародних заходах, підписувати ділові контракти, а потім повертатись до України, щоб розвивати свій бізнес.

Студентам можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану