Відновлення Каховської ГЕС займе 5 років: скільки це коштуватиме

Відбудовувати зруйновану росіянами Каховську ГЕС доведеться приблизно 5 років. Це коштуватиме Україні до одного мільярда доларів, повідомив очільник "Укргідроенерго" Ігор Сиротa в інтерв’ю Forbes.

Роль гідроелектростанції та наслідки її руйнування 

Головна функція Каховської ГЕС полягала у стабілізації енергосистеми. Також водосховище надавало воду великій кількості населення та чисельним підприємствам Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей. Тепер вони залишаться без води. 

Ситуація стосовно Запорізької АЕС контрольована. Для енергосистеми наслідків немає, адже Каховська ГЕС не працює з жовтня 2022-го.  

Скільки коштуватиме відбудова і скільки це займе часу

За попередніми розрахунками, щоб побудувати нову станцію, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, доведеться будувати мостовий і залізничний перехід, який також зруйнували.

На відновлення знадобиться п’ять років безперервної роботи. Відбудовувати станцію допомагатимуть фахівці з Італії й Туреччини. 

Як росіяни здійснили підрив

Підрив стався у нижніх відмітках машинного залу, оскільки станція і машинний зал розламалися навпіл.

Про те, що військові рф закладають вибухівку, було відомо ще минулого року. 

"Якщо вони хотіли затопити, то могли підірвати далі водозливну греблю і затопити точно так само. Але що вони ще зробили? Вони підірвали й станцію, і водозливну греблю", — зазначив Сирота. 

Нагадаємо, що в Об’єднаних силах ЗСУ повідомили, що Київська ГЕС захищена від ракетних атак та від вторгнення ворожих ДРГ.

Підрив Каховської ГЕС: правила евакуації з домашніми тваринами