Відбудова Київщини: скільки житлових будинків відновили в області

З початку повномасштабного військового вторгнення у Київській області пошкодили понад 29 тисяч обʼєктів.

Майже 17 тис. об’єктів відновили повністю та частково зі збереженням функціонального призначення, серед них понад 15,3 тис. — багатоквартирні та приватні будинки.

Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. 

Зокрема, наразі відбудовують 18 багатоквартирних будинків за програмою UNITED24.

Також триває відновлення коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії — це 97 обʼєктів. Замовником відбудови по 56 обʼєктах є саме обласна військова адміністрація. 

Крім того, коштом обласного бюджету відновлюють 93 приватні будинки у 5 районах області, а також понад 60 приватних будинків у місті Ірпінь. Активно допомагають міжнародні організації Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, фонд GEM. 

Найбільшу кількість обʼєктів відновили завдяки урядовій програмі єВідновлення.

Перший етап — компенсація на поточні та капітальні ремонти — до 500 тис. грн. 

Ухвалили позитивних рішень по більше, ніж 9 тис. заявках. Загальна сума компенсацій — понад 1 млрд.грн. 

Щодо заявок про надання сертифікатів на купівлю житла та отримання коштів на будівництво нового житла — таких подали понад 3 тисячі — вже сформували понад 960 сертифікатів  на суму більше 2,8 млрд грн.

Також при Київській обласній військовій адміністрації створили спостережну раду з питань відбудови за участю представників міжнародних інституцій та громадських організацій, незалежних експертів для контролю на всіх рівнях. 

Крім того, для забезпечення прозорості Програма розвитку ООН здійснює технагляд за відбудовою обʼєктів за кошти UNITED24 та Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Йдеться про технічну підтримку з інженерних, фінансових та антикорупційних питань. 

Ще створили робочу групу “Прозорість та підзвітність” за участю представників правоохоронних органів, яка аналізує всі тендерні закупівлі. Також проводяться комісійні перевірки обʼєктів відновлення. 

“Наш Київ” раніше писав, що у Київській області зареєстрували майже 328 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Відновлення Київщини: результати перевірки відбудови багатоповерхівок в області