Поштова площа
Фото: kyivcity.gov.ua

Верховний суд України остаточно визнав правомірним рішення щодо скасування дозволу на забудову Поштової площі та зведення там ТРЦ. Про це повідомив голови правління громадської організації “Кияни об’єднуємось” Олександра Дядюка з посиланням на постанову суду від 27 липня.

"Верховний суд залишив у силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими задоволено позов колишнього Народного депутата Наталії Новак про скасування шахрайських містобудівних умов та обмежень на забудову Поштової площі, де під виглядом реконструкції транспортної розв'язки намагались побудувати торгово-розважальний центр", — написав Дядюка.

Він подякував адвокатам, активістам та небайдужим киянам, які спільними зусиллями змогли добитися заборони на забудову Поштової площі.

Історія ТРЦ на Поштовій площі

Ще у 2013 році київська влада дозволила інвестору ТОВ "Хенсфорд-Україна" звести на Поштовій площі підземний торгово-розважальний центр. Проте в лютому 2015 року, під час підготовки котловану під майбутній ТРЦ, робітники виявили стародавню вулицю часів Київської Русі XI-XII століття з фрагментами дерев'яних будівель та численними унікальними артефактами. А згодом — ще одну вулицю. Через знахідки будівельні роботи були призупинені, і на Поштовій площі розпочались археологічні розкопки, які згодом були призупинені через відсутність фінансування.

Столичні активісти створювали петиції та вимагали повністю заборонити будівництво ТРЦ, а замість нього створити на Поштовій площі музей. Столична влада обіцяла музеєфікувати місце розкопок, але це питання зависло у повітрі. При цьому забудовник не збирався відмовлятися від своїх планів. 

Зрештою в червні 2018 року Київрада ухвалила компромісне рішення, що передбачало збереження та музеєфікацію артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі та створення на цьому місці музейного закладу. А в травні 2019 року Кабмін надав стародавній вулиці на Поштовій площі статусу пам'ятки національного значення.

Водночас тривали судові засідання щодо визнання незаконними та скасування містобудівних умов та обмежень (МУО), виданих ТОВ "Хенсфорд-Україна" на забудову Поштової площі. Окружний адмінсуд Києва в березні 2019 року визнав надання цих МУО протиправними та скасував їх. А суд апеляційної інстанції підтвердив це рішення.

"Квіти України": суд не задовольнив позов архітектора про порушення авторських прав