Верховна Рада заборонила російську символіку "Z" і "V" та визнала рф державою-терористом
Фото ілюстративне: facebook.com/MinistryofDefence.UA

У п'ятницю, 1 квітня, Верховна Рада України проголосувала за низку законопроектів. Зокрема, парламентарі підтримали законопроект №7214, який визнає росію державою-терористом, а її режим — нацистським і тоталітарним. Також в Україні заборонили пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму, зокрема її символіки — латинських літер "Z" і "V", які використовують для символи вторгнення в Україну.

"Основною метою акта є визнання сучасної Росії державою-терористом, а її режиму — нацистським і тоталітарним, таким, що за своєю суттю і практикою та ідеологічно наслідує націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарний режим, який був у гітлерівській Німеччині", —  зазначили у Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ. 

Зокрема, законопроектом:

  • засуджується військове вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну;
  • забороняється будь-яка пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії рф як держави-терориста проти України;
  • використання символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну визнається окремим видом пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії рф як держави-терориста проти України;
  • визначається, які зображення є символікою військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну. Такою символікою, зокрема, є латинські літери "Z" і "V", які використовують як символи вторгнення в Україну.

Пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку рф як держави-терориста, в тому числі використання символіки війського вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, каратиметься обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. 

Ті самі дії, вчинені представником влади або повторно, або організованою групою, або з використанням ЗМІ, каратимуться позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої. 

Спротив російській окупації, день 37