В Українському Домі відкриють виставку про художницю з Херсонщини Поліну Райко

10 липня в "Українському Домі" відкриють виставку, присвячену пам’яті художниці з Олешок на Херсонщині Поліні Райко. Її будинок-музей був затоплений внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

Експозиція включатиме архівні фото, відеоінсталяцію, стрічки про мисткиню та плакати від провідних українських ілюстраторів.

Янголи в наївному розписі Поліни Райко

Документальний проєкт, що буде представлений в "Українському Домі", називається "Поліна Райко. Зникоме". За словами організаторів, майбутня експозиція — "реакція на руйнування будинку-музею художниці в Олешках". Крім різноманітних матеріалів про саму художницю, на відкритті також пройде публічна дискусія "Культура у часи війни. Переосмислення".

Будинок-музей Поліни Райко в Олешках до підриву Каховської ГЕС

Виставка триватиме менше ніж місяць — з 10 по 27 серпня. Відвідати її можна у всі дні, крім понеділка, з 11:00 до 19:00. Вартість вхідного квитка — 100 грн (50 грн пільговий).

Розписи на стінах будинку Поліни Райко, зроблені художницею

Поліна Райко — представниця наївного мистецтва. Роботи художниці ставлять в один ряд з картинами Марії Примаченко та Катерини Білокур. Зруйновану оселю мисткиню в Олешках, яка була розписана Райко, автори проєкту називають символом вразливості культури.Унікальні розписи художниці майже повністю змила повінь.

Будинок-музей Поліни Райко після підтоплення через підрив росіянами Каховської ГЕС

Нагадаємо, раніше в Києві відкрилася виставка авторки панно на станції "Хрещатик" Оксані Грудзинській.