Мінімальна зарплата 2022

З 1 жовтня в Україні збільшився розмір мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії, а також — мінімальної ставки ЄСВ для підприємців. 

Так, відповідно до держбюджету на 2022 рік, з жовтня розмір мінімалки становитиме 6700 грн на місяць або ж 40,46 грн на годину. Раніше мінімальна зарплата становила  6500 грн за місяць та 39,26 грн на годину. 

Відповідно, також зросли відрахування до Пенсійного фонду для ФОПів, які залежать від розміру мінімалки. Ставка єдиного соціального внеску з 1 жовтня становитиме 1474 грн на місяць. При цьому у податковій службі підкреслюють, що ставки єдиного податку поки не змінюються.

Також у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 жовтня зросте і мінімальна пенсія за віком. Для непрацюючих пенсіонерів, яким виповнилося 65 років і які мають повний страховий стаж, вона становитиме 2680 гривень (40% від мінімальної зарплатні). Мінімальна пенсія для тих, кому виповнилося 70 років, становитиме 3000 грн на місяць при наявності повного страхового стажу.

Також пенсіонерам віком від 70 до 75 років виплачуватимуть щомісячну компенсаційну виплату у 300 грн, якщо загальна сума їхніх пенсійних виплат не перевищуватиме 10 340 грн на місяць.

Крім того, в жовтні розпочалась поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду. Це означає, що саме з цього місяця призначені субсидії та пільги виплачуватиме ПФУ.

"Виплати будуть проводитись незалежно від того, чи є субсидіант або пільговик пенсіонером, чи ні", — відзначили там.

До 1 грудня цього року порядок звернення за призначенням субсидій, а також сам механізм призначення житлових субсидій та пільг не змінюватимуться. Прийом документів від громадян та призначення виплат у жовтні-листопаді, як і раніше, будуть здійснювати органи соціального захисту.

А з 1 грудня звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг потрібно буде вже до органів Пенсійного фонду, які працюють за принципом екстериторіальності. Тобто, подавати заяви можна у будь-який сервісний центр ПФУ, незалежно від місця проживання.  

Нагадаємо, у monobank збільшили щомісячний ліміт на купівлю валюти. Наразі купити валюту там можна лише на тримісячний депозит.

Вихідні та свята у жовтні: скільки днів відпочиватимуть українці