В Україні змінять систему реабілітації на основі МКФ

В Україні планують змінити систему реабілітації та спростити процедуру встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ). 

Про це повідомили на сайті МОЗ.

На установчій нараді Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко розповів, що нова система дозволить лікарям краще визначати програму та план реабілітації.

Першочергово ми дивитимемося на людину не з точки зору діагнозу, який вона отримала через поранення, а з точки зору її потенціалу до відновлення, потреб людини та того, що ми маємо зробити, аби допомогти їй повернутись до повсякденного життя.

Для усунення корупції запровадять прозорий механізм для реабілітації та соціалізації пацієнтів. Створять спеціальний функціонал в електронній системі охорони здоров'я, де принципи МКФ допоможуть лікарям вести індивідуальні реабілітаційні плани та оцінювати ефективність надання реабілітаційної допомоги.

Для цього лікарі, які працюватимуть з МКФ, пройдуть спеціалізоване навчання.

Як повідомляється на сайті, ще у квітні 2022 року в Україні затверджено новітню методику визначення стану здоров'я людини після перенесеної травми — "Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я". Він дозволить перебудувати та зробити систему реабілітації ефективнішою. 

Також планується розмежувати медичну та соціальну складову етапів встановлення групи інвалідності. 

Позитивні зміни у цій системі можливі лише через ефективну комунікацію між закладами охорони здоров'я й органами соціального захисту населення

Зміни у системі реабілітації в Україні планують запровадити протягом кількох місяців.

Робота над створенням сучасної системи доказової реабілітації була розпочата у 2020 році за ініціативи Олени Зеленської, активній роботі Офісу Президента України та Міністерства охорони здоров’я.

В Україну привезли унікальний препарат для профілактики туберкульозу