В Україні запустять "смарт-мобілізацію" у найближчі місяці: що це таке

В Україні збираються запустити пілотну версію "смарт-мобілізації". Нововведення дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони хочуть мобілізуватись.

Про це під час інтерв'ю "РБК-Україна" розповів віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, подібний пілот може запрацювати вже у найближчі місяці. 

"Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися", — розповів посадовець.

Після запуску "смарт-мобілізації" можна буде побачити, скільки українців мобілізувалися самостійно, як вони проходять відбір, а потім —  як вони будуть служити, додав Федоров. 

"Тому що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя — це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника", — пояснив міністр.

Федоров зазначив, що смарт-мобілізація має низку переваг. Зокрема: 

  • Не потрібно йти у військкомат
  • "Ти проходиш онлайн-тест, ти приходиш в нормальне приміщення до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити". 
  • "Ти після цього, якщо ти підходиш по характеристиках, проходиш навчання, в якому ти не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою". 

Нагадаємо, у Деснянському районі Києва відкрили Центр підготовки населення до національного спротиву.

Точно на часі: курси військової підготовки для цивільних у Києві