Потяг до перемоги
Фото: "Укрзалізниця"

"Укрзалізниця" запустила "Потяг до перемоги", який прикрасили малюнками на честь подвигів українців та тимчасово окупованих росією територій. Про це повідомляє пресслужба перевізника.

Потяг курсуватиме за маршрутами Київ — Ужгород та Запоріжжя — Львів, поєднуючи країну із заходу на схід. Він вже вирушив у перший рейс з Києва 23 серпня та прибуде до Ужгорода в День Незалежності, 24 серпня.

У складі "Потяга до перемоги" — сім пасажирських вагонів, розписаних кращими українськими митцями. Кожен з них присвятили тимчасово окупованим територіям України та подвигам українців. Також на вагонах нанесений QR-код, який веде на сайт проєкту. Там можна прочитати історії героїчних людей та місць, що зображені на поїзді.

Цей проєкт є спільною ініціативою "Укрзалізниці", агенції Gres Todorchuk та українських митців під кураторством Каті Тейлор. Художники обрали різні сюжети. Так, Андрій Присяжнюк зобразив вчинок Богдана Зізи, який облив синьо-жовтою фарбою міську адміністрацію в Євпаторії. Сергій Туркіневич — мешканців Енергодара, які вийшли без зброї проти танків. Дмитро Касянюк — захисників Маріуполя та залізничників, які евакуювали людей із Харківщини. Роман Синенко — лікарів з Луганщини, які рятували життя в окопах і підвалах. Аліна Коник — фермерів Миколаївщини, які збирали врожай на замінованих та палаючих полях. А Максим Кільдеров — рух опору на Херсонщині. 

Мета проєкту — показати, що Україна не забула про людей, які залишаються на тимчасово окупованих територіях.