В Україні заборонили географічні назви, пов'язані з росією
YouTube-канал "Українстка Полтава"

В Україні заборонять давати географічним об'єктам назви, пов'язані з росією.

Відповідний законопроєкт ухвалила Верховна Рада. Він набуде чинності після підписання президентом.

Проєкт вносить зміни до Закону України Про географічні назви щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України..

Так, згідно з документом, забороняється давати географічним об'єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назви, що звеличують, увічнюють, пропагують, символізують:

росію та російську імперію;

російські пам'ятні, історичні та культурні місця, дати й події;

російських діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших держав;

російських діячів, які переслідували дисидентів за критику тоталітарного радянського та російського режиму тощо.

За законопроєкт проголосували 248 народних обранців. Вони вважають, що реалізація закону забезпечить зменшення впливу держави-агресора на внутрішню політику України.

Крім того, на думку депутатів, законопроєкт дозволить встановити історичну справедливість та відновити українську історико-національну топоніміку, доповнивши її іменами нинішніх героїв.

"Ми маємо скинути цей колоніальний тягар, що нав’язувався нам багатьма десятиліттями, а то і століттями. І саме сьогодні є можливість створити нову ідентичність, подолати імперські колоніальні міфи, віднайти та утвердити ту історичну пам’ять, яка належить нам — українцям, щоб стати повноцінним господарем на своїй землі", — йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, вже в Києві пропонували перейменувати вулицю на честь загиблого героя України "Да Вінчі".