В Україні вперше судитимуть російського віськового за вбивство цивільного
Фото: facebook.com/VenediktovaIryna

Перший російський військовий постане перед українським судом за вбивство цивільного у Сумській області. Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова. 

Вона розповіла, що до суду спрямували обвинувальний акт відносно командира четвертої танкової Кантемирівської дивізії Московської області Вадима Шишимаріна. 21-річного росіянина звинувачують в тому, що 28 лютого він вбив беззбройного 62-річного мешканця селища міського типу Чупахівка, який йшов вздовж узбіччям дороги з велосипедом.

Перед цим колону Шишимаріна розбили ЗСУ. Втікаючи, він та ще четверо росіян обстріляли з автоматів та викрали приватний автомобіль. На вкраденій машині з пробитими колесами окупанти заїхали в Чупахівку, де побачили місцевого мешканця, який повертався додому і розмовляв по телефону. Один із військових наказав Шишимаріну вбити цивільного, щоб той не повідомив про них українським захисникам. Сержант здійснив декілька пострілів в голову чоловіка з автомата Калашникова. Той помер на місці.

За словами Венедиктової, прокурори разом зі слідчими СБУ зібрали достатньо доказів провини Шишимаріна. Його звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). За цією статтею російському військовому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

За даними СБУ, ще шістьох полонених військових країни-окупанта засудили до 8-15 років ув’язнення на Луганщині та Вінниччині. Їх взяли в полон українські захисники під час боїв у лютому-березні.

Серед них — двоє мешканців тимчасово окупованого Довжанська які пішли "служити" до "2 ОМБР 2 АК народної міліції лнр" у якості оператора-навідника та механіка-водія. Обоє потрапили у полон поблизу Щастя та Кремінної. Інший бойовик з 2015 року воював у розвідувальному підрозділі та в групі БПЛА, його взяли у полон в бою на кремінському напрямку. А ще троє учасників "армії л/днр" намагалися прорвати оборону на Миколаївському напрямку. Їх визнали винними у державній зраді.

Трьох бойовиків засудили до 15 років тюрми, двох — до 10, а ще одного — до 8 років ув'язнення.

Крім того, на Київщині слідчі СБУ спільно з Офісом генпрокурора ідентифікували ще трьох військових збройних сил рф, причетних до звірств на території Бучанського району. Слідчі встановили, що окупанти вбивали й катували місцевих мешканців, проводили допити, незаконно захоплювали приватні помешкання та мародерили. Зараз вирішується питання про оголошення їх у міжнародний розшук.

Спротив російській окупації, день 77