Станом січень 2024 року більшість овочів "борщового набору" в Україні коштують на 20% дорожче, ніж рік тому. Про це керівниця відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович розповіла УНІАНу.
Найбільше здорожчала картопля — порівняно з початком 2023 року в 3,5 рази. Гуртова вартість її складає 14-15,5 грн/кг. Буряк та капуста коштують 10-11 грн за кг, і це на 20% дорожче, ніж минулого року.
"В той же час морква сьогодні коштує 10-11 грн за кг — на 48% дешевше, ніж в січні минулого року. Цибуля також в порівнянні із минулим роком подешевшала більш, ніж удвічі та коштує 11,5-12,5 грн за кг", — розповіла представниця ринку.
Попович пояснює, що причиною зниження цін є перевиробництва моркви й цибулі, а також зниження попиту на них.
Натомість причиною підвищення цін на деякі овочі є високі витрати на зберігання та транспортування, а також зростання тарифів на електроенергію для виробників та вартості пального.
"Якщо порівнювати ціни із попереднім тижнем, ситуація виглядає навіть більш, ніж стабільно. Навіть по картоплі, яка б'є всі цінові рекорди, зростання ціни було в межах 1,5%, капуста та морква подешевшали на 5%, а буряк та цибуля залишились на тому ж ціновому рівні, як і в останній тиждень грудня", — констатує експерт.
На думку фахівчині, до кінця зими ще більшого зростання цін не відбудеться. Однак воно можливе в межах 2-7% на деякі позиції.
"Однак слід зазначити, що будь-який прогноз має ступінь невизначеності, і актуальні ціни можуть відрізнятися в залежності від ряду змінних обставин. Важливо враховувати загальні економічні умови в країні, які можуть впливати на ціни на продовольчі товари, погодні фактори", — наголосила Попович.