Мар’яна Мамонова
Фото: Суспільне

У суботу, 17 вересня, у Києві та інших українських та європейських містах пройде флешмоб на підтримку жінок-військовополонених, вивезених з заводу "Азовсталь".

Про це повідомляє Асоціація родин захисників "Азовсталі".

Зараз у полоні у російських окупантів знаходиться понад 520 некомбатантів, вивезених з заводу «Азовсталь» на непідконтрольну Україні територію, в тому числі понад 130 жінок, серед яких є і вагітні.

"Відомо, що зараз у полоні ворога знаходиться медикиня на ім’я Мар’яна Мамонова з міста Млинів Рівненської області, яка служила в Маріуполі. Жінка вагітна та має от-от народити. Жодної інформації про обмін та навіть про стан дівчини рідні не мають. Востаннє бачили її на відео з Оленівки. Неможливо уявити, що переживають полонені, а надто вагітна, яка ймовірно за весь цей час не мала повноцінного нагляду з боку лікарів. Як пройдуть пологи та яка доля може чекати дитину – важко уявити, знаючи підлість російських загарбників. Є ймовірність, що дитину у матері відберуть і невідомо, чи зможе мама колись її віднайти та повернути", — розповіли в Асоціації.

Мета флешмобу — звернути увагу української та світової громадськості до історії Мар’яни та інших жінок-військовополонених.

Акції на підтримку українських жінок-військовополонених відбудуться тут:

  • Львів, 17:00, площа перед пам’ятником Тарасові Шевченку;
  • Рівне, 14:00, Театральна площа;
  • Тернопіль, 14:00, Театральна площа;
  • Київ, 12:00, Драгоманова 6/1;
  • Луцьк, 16:00, Корона Вітовта;
  • Вараш (Рівненська область), 14:00, «Берізка» під аркою;
  • Будапешт, 15:00, біля Парламенту.

Також Асоціація родин захисників "Азовсталі" просить жінок підтримати флешмоб онлайн. Для цього можна опублікувати у соціальних мережах своє фото в період вагітності, а також додати фото Мар’яни в карусель, ставлячи в підпис хештег #save_pregnant.

Uacomix випустило комікси про "Азовсталь": де читати