Призов в Україні
Фото: mil.in.ua

Верховна Рада скасувала призов на строкову військову службу в Україні під час дії воєнного стану. Таке рішення підтримали 318 народних депутатів під час засідання парламенту 18 жовтня. 

Схвалений законопроєкт передбачає, що під час дії воєнного стану в Україні не буде проводитись призов на строкову службу. Натомість призовні комісії у цей час будуть:

  • проводити медогляд людей, що перебувають на обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на облік військовозобов'язаних або виключення з обліку;
  • направляти призовників, які хочуть вступити до військових вишів або військових кафедр звичайних вишів, на вступні іспити або є відмовляти їм у такому направленні.

У пояснювальній записці йдеться про те, що цей проєкт закону розробили через необхідність унормувати особливості проведення призову на строкову військову службу та організувати роботу призовних комісій під час дії воєнного стану.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський скасовував весняний та осінній призови на строкову службу у 2022 році окремими указами. Таке рішення було прийняте у зв'язку з тим, що через повномасштабне російське вторгнення в Україні й так оголосили загальну мобілізацію. Тож, потреби у проведенні призовів на строкову службу немає.

Українські військові пройдуть підготовку у Франції