В Україні пропонують спростити процедуру ввезення ліків з-за кордону
Фото ілюстративне: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

В Україні пропонують спростити процедуру ввезення ліків з-за кордону. Зокрема, на розгляд Верховної Ради направили законопроєкт №7409 від 25 травня 2022 року, який передбачає тимчасове скасування обов'язкової державної реєстрації лікарських засобів, вироблених та ввезених з-за кордону. 

Законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо додаткових заходів із забезпечення населення України лікарськими засобами у період дії воєнного та надзвичайного стану" передбачає, що ліки, вироблені в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Єгипті та країнах-членах ЄС, можна буде ввозити та застосовувати в Україні без державної реєстрації. Водночас обов'язковою залишається наявність сертифікату якості серії лакарського засобу, виданого виробником. 

Пропонується, аби така спрощена процедура ввезення ліків діяла у період дії воєнного або надзвичайного стану, а також упродовж трьох місяців після їх припинення або скасування. Очікується, що такі зміни до законодавства дозволять подолати дефіцит медичних препаратів та вчасно надавати допомогу пацієнтам, зокрема пораненим. 

Спротив російській окупації, день 96