В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої

В Україні можуть підняти ціни на газовані напої. У Верховній Раді вже зареєстрували два законопроєкти щодо введення акцизу на солодкі газовані напої із додаванням цукру та підсолоджувачів.

Згідно з першим законопроєктом планується ввести ставку податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою, а згідно з другим —  50% коштів від продажу солодкої газованої води направлять на проведення заходів стосовно профілактики й лікування захворювань, які виникають у людей через постійне вживання цих напоїв. Також зазначається, що ще 50% підуть на нову програму дитячого харчування у школах України.

"Головна мета законопроєктів – зменшити кількість українців, які регулярно вживають солодкі газовані напої", — йдеться на сайті ВР.

Наголошується, що в деяких країнах виробники спеціально зменшують кількість цукру в напоях, щоб не платити акциз. А є країни, де відповідний податок зменшив кількість хворих на діабет, серцево-судинні захворювання та ожиріння.

Раніше ми писали, що депутати Верховної Ради в першому читанні ухвалили законопроєкти №8286 та №8287, які передбачають запровадження безпечної електронної акцизної марки для алкоголю та тютюну.

В Україні вийде кулінарна книга "Рецепти з аніме"