Аеропорт Ужгорода
Фото: К.Смутко / varosh.com.ua

На Закарпатті можуть відновити роботу міжнародного аеропорту "Ужгород" для обслуговування пасажирських рейсів. Про це повідомив Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, передає профільне видання "Крила".

Напередодні Закарпатська ОДА збільшила статутний фонд Ужгородського аеропорту на 26 млн грн, щоб підготувати його до відновлення роботи: отримати дозволи, побудувати необхідні будівлі, провести інші процедури.

"Ці 26 мільйонів виділяються для того, щоб у нас з’явився великий, унікальний і можливо останній, самий головний в державі аеропорт", — сказав Чубірко.

За його словами, це — єдиний в Україні аеропорт, який може зараз функціонувати для пасажирських перевезень, бо його злітно-посадкова смуга "починається зі Словаччини і  закінчується Словаччиною". Тобто, літак, що злітає з цього аеропорту, одразу ж потрапляє у повітряний простір Євросоюзу, а не України, який зараз закритий через війну.

"Тому я впевнений, що за місяць-другий у нас полетять борти наших українських авіакомпаній, ті, які базуються сьогодні в Європі, в напрямку Відня, в напрямку, якщо потрібно, Праги, Мюнхена",— додав голова Закарпатської ОДА.

Раніше розташування аеропорту "Ужгород" прямо на кордоні зі Словаччиною створювало значні проблеми для його роботи. Адже, щоб здійснити посадку на його злітно-посадковій смузі, пасажирським літакам потрібно було заходити у повітряний простір Словаччини. Для розв'язання цієї проблеми "Украерорух" пройшов сертифікацію за стандартами ЄС та отримав від словацької сторони призначення як провайдера послуг у визначеній частині повітряного простору.

Лоукостер Ryanair відмовляється від дешевих авіаквитків