В Україні можуть дозволити керувати авто з 16 років
Фото: nytimes.com

В Україні планують внести зміни до деяких законів щодо керування автомобілями. А саме — дозволити керувати легковим авто з 16 років.

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді.

Пропонується дозволити керувати транспортними засобами категорії B особам, які досягли 16 років, але з нотаріальною згодою батьків або опікунів. Громадянам такого віку можуть дозволити їздити на автомобілі з автоматичною коробкою передач.

А тим, хто досяг 17-річного віку пропонують дозволити керувати авто з механічною коробкою передач. Також зі згодою батьків чи опікунів. 

Метою законопроєкту є підвищення правосвідомості молоді у сфері правил дорожнього руху, що сприятиме посиленню безпеки на дорогах.

Зазначається, що у віці від 14 років молоді люди мають неповну цивільну дієздатність. Проте зі згодою батьків вони можуть нести відповідальність за свої дії. 

"У разі завдання шкоди іншій особі, неповнолітня особа несе відповідальність за таку шкоду відповідно до статті 1179 цього Кодексу. А саме, відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах", — йдеться у законопроєкті. Також наголошується, якщо неповнолітня особа не може відшкодувати завдану шкоду, це повинні зробити її батьки або опікуни.

В Києві пройдуть безкоштовні покази українських фільмів: розклад сеансів