В Україні легалізували медичний канабіс: що зміниться
Фото з відкритих джерел

З 16 серпня в Україні набув чинності закон про легалізацію медичного канабсу. Головна зміна, яку запроваджує закон, — дозвіл на використання канабісу в медичних цілях: 

  • Канабіс, його смола, екстракти та настоянки тепер дозволені. 
  • Ліки на його основі продаватимуть за рецептом в ліцензованих аптеках. Вони призначатимуться тим пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції. 
  • Кожну операцію з медичним канабісом реєструватимуть в електронній системі. 
  • Дозволено вирощування медичного канабісу. Проте Нацполіція жорстко це контролюватиме. Розроблені ліцензійні умови, які незабаром розгляне Кабмін.

Контролюватиметься і порядок придбання насіння рослин. Насіння повинно мати сертифікат якості та бути зареєстрованим у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Лабораторні дослідження на вміст ТГК здійснюватимуться виключно в державних лабораторіях, а зразки рослин відбиратимуться за участі Національної поліції.

Що стосується ввезення ліків для особистого використання — людям, які в’їжджають або виїжджають з України або прямують транзитом її територією, закон дозволяє мати при собі лікарські засоби на основі медичного канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує визначений рецептом лікаря.

В Україні легалізували медичний канабіс: що зміниться

Варто зазначити, що медичний канабіс відрізняється від звичайного меншим вмістом тетрагідроканабінолу (ТГК) — речовини, що викликає відчуття ейфорії, змінює свідомість і поведінку. Натомість у ньому багато канабідіолу, який знімає біль, розслабляє, налагоджує сон та апетит.

У МОЗ пишуть, що канабіс ефективний для лікування хронічного болю, артриту, ревматизму, епілепсії, хвороб Альцгеймера і Паркінсона тощо. 

Нагадаємо, 15 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу.

У Києві зростає захворюваність на COVID-19: подробиці