ВР легалізувала медичний канабіс у другому читанні
Фото - Facebook

21 грудня Верховна Рада України прийняла закон про легалізацію медичного канабісу у другому читанні.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За закон з реєстраційним номером 7457 проголосувало 248 народних депутатів. Не голосували за нього тільки «Європейська солідарность» та «Батьківщина». Закон вводиться в дію через півроку після його опублікування, тобто йдеться про друге півріччя 2024 року.

Верховна Рада підтримала легалізацію медичного канабісу у другому читанні

Закон регулює використання канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах.

"Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта", — повідомив нардеп УНІАН.

Верховна Рада у другому читання прийняла закон про медичний канабіс

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

У світі препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Також завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим і пацієнтам з ВІЛ.

Зеленський закликав легалізувати медичний канабіс в Україні