Bayraktar Akıncı

Турецька компанія Baykar планує виробляти на заводі, який збудують в Україні, нові моделі безпілотників — Bayraktar Akıncı та Bayraktar Kizilelma.

Про це генеральний директор компанії Baykar Халук Байрактар розповів в інтерв'ю благодійному фонду "Повернись живим".

Bayraktar TB2 та Bayraktar Akıncı знаходяться у серійному виробництві. Ми передали Bayraktar Akıncı — понад 9 одиниць — турецьким військовим. Ми підписали експортні контракти на нього з різними країнами. На Bayraktar TB2 у нас є експортні контракти з 22 різними країнами. Зараз ми працюємо над проєктом безпілотного винищувача, який є дуже новим, і ми повністю його фінансуємо. Це, фактично, буде новий рівень на арені безпілотних систем. 

За словами Халука Байрактара, Україна є однією з небагатьох країн, які мають технології для двигунів, тому у вас є дуже хороші та ефективні двигуни. Тому його компанія дуже тісно співпрацює з Україною у проекті Akıncı та безпілотного винищувача. Також гендиректор Baykar додав, що у компанії зараз дуже багато замовлень на Bayraktar TB2 і Bayraktar Akıncı, тому виготовляють серійно.

Наше бажання — щоб одного дня на заводі в Україні ми змогли створювати Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı, а також новий Bayraktar Kizilelma — безпілотний винищувач.

Bayraktar Kizilelma — це реактивний надзвуковий малопомітний палубний БПЛА з українським двигуном, що розробляється турецькою оборонною компанією Baykar. Прототип нового бойового безпілотника показали у березні 2022 року.

Компанія Baykar вже розпочала будівництво заводу в Україні, а також дослідницького центру та центру передового виробництва. Там компанія хоче виготовляти всі системи, не лише фюзеляж, але й електроніку, програмне забезпечення.

У зв’язку з цим наші інвестиційні плани просуваються прямо зараз. Для цих угод ми перебуваємо на етапі планування проєкту. Незабаром ми також хочемо розпочати реальні інвестиції. У нас вже є структура — ​​компанія в Україні. У нас вже є технічна інженерна команда, яка працює на підтримку України. Але зараз ми хочемо зробити Україну виробничою базою. Це один із наших ідеалів.
Фонд "Повернись живим" став партнером турецької компанії Baykar