В парках Києва запроваджується карантин через шкідника дерев: що відомо
Фото з відкритих джерел

У Дарницькому, Подільському та Голосіївському районах Києва запроваджується карантин у деяких парках та скверах. Причина — виявлення небезпечного шкідника дерев.

Про це інформує Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

Зокрема, в окремих ділянках зелених зон на деревах помітили вузькозлатку ясеневу смарагдову. Це вкрай небезпечний жук, який завдає шкоди ясеневим насадженням та іншим листяним деревам.

Карантин запровадили у парках та скверах за наступними адресами:

  • Подільський район: сквер №1, №2 та №3 на Контрактовій площі, парк культури та відпочинку "Куренівський парк";
  • Дарницький район: сквер на проспекті Петра Григоренка, 36-38, сквер по вулиці Ревуцького, 42-46, парк "Партизанської слави";
  • Голосіївський район: парк відпочинку на вулиці Теремківській, 26-А, сквер на вулиці І. Федорова та на вулиці Єжи Гедройця, Ботанічний сад Національного університету біоресурсів та природокористування України, парк імені Максима Рильського.

В парках Києва запроваджується карантин через шкідника дерев: адреси

Наголошується, що вхід для містян у зону карантину не обмежуватимуть, оскільки шкідник становить небезпеку винятково для дерев.

В рамках карантинних заходів проведуть обстеження дерев на наявність шкідника. В разі виявлення жука заражену деревину оброблятимуть механічним, термічних або хімічним способом. Якщо це не допоможе — пошкоджені дерева утилізують. Крім того, заборонили переміщати необроблену деревину ясена та виробів, виготовлених з неї із зараженої зони в інші частини міста.

"Масове поширення златки ясеневої смарагдової може становити реальну загрозу повного зникнення ясена – однієї з цінних лісових порід. Дерева, які заселяє смарагдова златка, як правило, засихають за 1-2 роки", — зазначають фахівці.

Уперше ясеневу смарагдову златку виявили в Україні у 2019 році на території Луганської області. На території Києва жука помітили через два роки. У 2023 році запровадили карантин на території Солом’янського ландшафтного парку.

У Солом'янському ландшафтному парку посадили 70 дерев та кущів: фото