В Україні почали діяти нові вимоги ЄС до якості виробів з какао та шоколаду. На відміну від вимог національного стандарту України (ДСТУ), який є добровільним, європейські вимоги є обов’язковими для виконання.
Про це повідомляє представництво ЄС в Україні.
Так, згідно з новими вимогами, шоколадом має право називатися лише продукція, виготовлена з какао-продуктів і цукру, яка містить не менше 35% загальної кількості какао-продуктів.
В молочному шоколаді має міститися не менше 25% какао-продуктів та не менше 14% молочних продуктів. В білому шоколаді — не менше 20% какао-масла та не менше 14% молочних продуктів.
В шоколадних цукерках має бути не менше 25% шоколаду.
Виробники мають право додавати до шоколаду горіхи, цукати, родзинки, сухофрукти, кокосову стружку тощо. При цьому додавати ароматизатори, що імітують аромат шоколаду чи молочних продуктів, суворо заборонено.
Нові вимоги є зобов'язанням України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.
До речі, американські експерти кажуть, що шоколад може повністю зникнути вже за 40 років.