В обіг потрапили пошкоджені
банкноти з окупованих територій: що робити

У Національному банку України повідомили про можливе розповсюдження пошкоджених неплатіжних банкнот з окупованих територій. Ймовірно, ці купюри були викрадені загарбниками або мародерами.

Річ у тім, що банки мають пошкодити готівку, яку не можуть вивезти через бойові дії, щоб вивести її з обігу. Вони можуть просвердлити отвори, зафарбувати, обробити спеціальними розчинами, обрізати або взагалі знищити.

Як виглядають навмисно пошкоджені банкноти

Своєю чергою співзасновник Monobank Олег Гороховський каже, що зараз термінали iBox масово поповнюють 500-гривневими банкнотами з тимчасово окупованого Херсону. Вони були виведені з обігу в сховищі "Ощадбанку.

Пошкоджені банкноти з терміналів iBox

У Нацбанку вже досліджують банкноти з трьома або чотирма просвердленими отворами. Там кажуть, що розповсюджуючи викрадену готівку, окупанти хочуть дестабілізувати фінансовий ринок.

Що робити, якщо виявили пошкоджені купюри

У разі виявлення пошкоджених банкнот під час готівкового розрахунку просіть поміняти купюру, а також повідомте в Нацполіцію про розповсюджувачів виведених з обігу грошей.

Справа в тому, що навмисно пошкоджені купюри з окупованих територій, якщо це вони, ви не зможете поміняти. Такі правила воєнного часу. Гроші забирають для дослідження без відшкодування. Тому громадян закликають бути пильними, а краще користуватися безготівковим розрахунком, щоб уникнути подібних ситуацій.