Оболонський острів
Скріншот відео програми "Схеми"

У КМДА заявили, що їм спільно з НАБУ вдалося запобігти незаконному привласненню Оболонського острова. 

Там розповіли, що проєкт "Схеми" провів журналістське розслідування щодо незаконного привласнення причалів, дамб та цілого Оболонського острова площею 147,7 тисячі квадратних метрів. Після виходу цього розслідування детективи НАБУ розпочали кримінальне провадження та поінформували про це КМДА. Було створено робочу групу, до якої увійшли працівники КМДА, що допомагали детективам.

Розслідування НАБУ виявило грубі порушення законодавства стосовно території острова, яка ледь не перейшла у приватну власність. Зокрема, детективи з'ясували, що у 2019-2020 роках з власності територіальної громади Києва могла бути виведена напірна багатофункціональна дамба, розташована на вул. Прирічній, 8Д. Як свідчать дані Держреєстру речових прав на нерухоме майно, на цю споруду було проведено державну реєстрацію майнових прав за ТОВ "Українське бюро річкових портів". Відповідно до вказаних у реєстрі координат, місце розташування споруди повністю збігається з місцем розташування Оболонського острову. А її площа становить 142 980 кв. м, що майже сходитися з площею острова.

Після проведення розслідування на територію Оболонського острова наклали арешт, а Міністерство юстиції за скаргами від представників КМДА, КП "Плесо" та НАБУ скасувало реєстраційні дії державних реєстраторів та приватних нотаріусів.

"Центральна колегія Мін’юсту задовольнила в повному обсязі скаргу КП "Плесо" щодо скасування реєстраційних дій, на підставі яких право власності на острів Оболонський, який є власністю територіальної громади Києва, могло перейти у приватну власність третіх осіб", — кажуть у КМДА.

Там додають, що у Міському земельному кадастрі територія Оболонського острова обліковується за КП "Плесо", яке, згідно з розпорядженням КМДА № 569 від 18.03.2021 року, має провести капітальний ремонт елементів благоустрою острова.

Додатково зазначається, що рішенням Києвради №878/2288 від 23.12.2004 року Оболонський острів було включено до переліку територій, на основі яких створюється регіональний ландшафтний парк "Дніпровські острови".

В Оболонському районі з'явиться пішохідна зона