Київ
Фото: unsplash.com

Київрада на час дії воєнного стану заборонила в столиці пересування транспортних засобів, у вихлопних системах яких не використовуються глушники або інші шумопоглиначі. Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

Столичні депутати кажуть, що у воєнний час необхідно забезпечити для киян та гостей столиці максимально комфортне середовище задля захисту їхнього психічного здоров'я, бо вони й так перебувають у стані постійного стресу та тривоги через обстріли та звуки сирен. Тому гучний шум від транспортних засобів, які використовують у своїй конструкції систему випуску відпрацьованих газів "прямострум" та інші вихлопні системи без шумопоглинача, часто є додатковим негативним тригером. Ці звуки нагадують людям звук застосування боєприпасів, тому під час війни вони лякають дітей та  дорослих.

Прийняте Київрадою рішення також передбачає надання рекомендації столичній Нацполіції щодо запровадження необхідних дій з контролю за такими транспортними засобами.

Також Київрада заборонила продаж і запуск феєрверків, салютів та інших піротехнічних засобів на період дії воєнного стану та на 30 днів після його припинення чи скасування. Подібна заборона вже діяла з кінця 2019 року, проте міська влада вирішила її продублювати.  

"Кілька років тому було вже рішення про заборону феєрверків, але бачимо, що не всі поводяться адекватно. В Україні війна, тривають артобстріли наших міст, а деякі громадяни влаштовують салюти! Або ганяють вулицями на авто, як на реактивному літаку! За це має бути відповідальність", — відзначив мер Києва Віталій Кличко.

У Києві відновлять роботу ще кілька тролейбусів