В Ірпені відкрили монумент "Воля" із залишків снарядів, знайдених на території Київської області
Фото - Суспільне

В Ірпені, до другої річниці звільнення міста, відкрили монумент "Воля" із залишків снарядів, знайдених на території Київської області.

Про це повідомляє Суспільне. 

Все почалося з одного уламку снаряда, який Михайло Огерук, ініціатор проєкту, знайшов в ліжку свого сина. Тож він захотів, аби інші теж змогли відчути холод цього заліза.

"Цієї зброї, яка сиплеться на голови наших людей, буде все одно замало, щоб зламати нашу волю. Саме людина ламає метал", — розповів Михайло. 

Спочатку в Ірпені хотіли створити монумент із цифровим доповненням, щоб можна було його переглянути онлайн. Але вирішили залишити фізичне "свідчення" того, що все можна подолати.

Тут зібрали майже дві тони боєприпасів з Київської області. Більшість — з Ірпеня та Бучанського району. Також є залишки мін та ракет з Макарова та Бородянки. На кам'яній частині монумента вигравіювано напис: "Цього заліза замало, щоб нашу волю зламало". 

Його відкрили в новому сквері, який назвали на честь поліцейського Сергія Близнюка. Правоохоронець загинув під час евакуації мирних жителів в Ірпені.

"За останніми даними, понад 1426 осіб загинули під час активних бойових дій на Київщині. Близько 200 людей вважаються зниклими безвісти", — розповів заступник голови Нацполіції Андрій Нєбитов.

Арка дружби народів підлягає повному демонтажу — Український інститут національної пам'яті