В Єрусалимі відбулося сходження Благодатного вогню

У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі відбулася церемонія сходження Благодатного вогню. Церемонію транслювали на багатьох YouTube-каналах, по телебаченню та у соцмережах.

Церемонія сходження Благодатного вогню проводиться щороку у Велику Суботу перед Великоднем. Вона символізує воскресіння Ісуса Христа. Віряни вважають, що, якщо вогонь не зійде на Гроб Господень, це буде знаменувати початок кінця світу. В цьому році вогонь зійшов, як і в усі попередні роки.

У Храмі Гробу Господнього традиційно зібралась велика кількість вірян, представників різних конфесій та офіційних осіб. Патріарх Єрусалиму Феофіл III увійшов до Кувуклію — капличку над кам'яним ложем Гробу Господнього, де молився про сходження Благодатного вогню. При цьому, усі свічки в храмі були погашені, а самого патріарха оглянули, щоб він не мав при собі будь-яких засобів для штучного отримання вогню. 

За деякий час патріарх вийшов з гробу з 33 запаленими свічками (за кількістю років Ісуса на момент смерті) під гучний дзвін і почав передавати Благодатний вогонь людям у храмі. Вважається, що у перший час після сходження цей вогонь не обпалює.

Після сходження Багодатний вогонь передали вірянам та представникам різних християнських конфесій, які мають розвести його по всьому світу. До України вогонь зазвичай прибуває у ніч перед Великоднем, проте через війну невідомо, чи потрапить він до нашої країни цього року.

Великдень 2022: на Київщині заборонили відвідувати храми під час комендантської години