Дельфіни
Фото: unsplash.com

В акваторіях Чорного та Азовського морів від початку повномасштабного вторгнення росії вже загинули кілька тисяч дельфінів.

Так, за словами еколога та очільник науково-дослідного відділу парку "Тузлівські лимани" Івана Русєва, останніми тижнями в Чорному морі значно збільшилась кількість загиблих дельфінів через роботу гідролокаторів на російських військових суднах, що дезорієнтують тварин, та вибухи бомб або мін.

Наприклад, в Болгарії, у гирлі річки Ропотамо, з'явилося кілька дельфінів, які не могли орієнтуватися в просторі та були дуже слабкими. Деякі з низ мали опіки від вибухів або внутрішні пошкодження і не могли шукати собі їжу. Багато таких поранених дельфінів течія відносить до берегів Болгарії, Румунії, Туреччини та України. 

Проаналізувавши спостереження на узбережжі парку "Тузлівські лимани", публікації з різних країн та повідомлення від іноземних екологів, Русєва з колегами дійшов висновку, що кількість загиблих дельфінів за три місяці військових дій становить кілька тисяч осіб.

"Ми припускаємо що по причині жорстокої й безумної війни рашистів в Чорному морі з початку війни і до теперішнього часу вже загинуло декілька тисяч дельфінів", — відзначив він.

В Чорному морі гинуть дельфіни

Також про масову загибель дельфінів та риби в Азовському морі розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Тут причиною мору тварин, ймовірно, стало зараження води. За словами Андрющенка, зазвичай мор риби спостерігається в липні через аномальну спеку, проте зараз морські мешканці масово гинуть вже на початку літа.

"З урахуванням температури та сезону, початок мору риби може свідчити лише про наявність хвороби в морській воді. Море на сьогодні — одне з небагатьох місць гігієни для маріупольців", — відзначив він.

В Азовському морі гинуть дельфіни

За словами посадовця, через це загроза поширення епідемій в Маріуполі стала реальністю, а не просто попередженням. До того ж місто зараз завалене горами сміття, яке окупанти скидають просто у дворах житлових будинків.

Пляжний сезон в Києві не розпочинатимуть: будуть шукати міни