Виїзд чоловіків за кордон
Фото: unsplash.com

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відклав підписання постанови Кабміну, яка б дозволила підприємцям-чоловікам ненадовго виїжджати за кордон під грошову заставу. Про це повідомили міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

За словами Федорова, попри анонси, постанова щодо "єВідрядження" ще не була підписана, і в уряді ще тривають дискусії щодо її доопрацювання. Коли саме голова уряду підпише постанову та які зміни в неї можуть внести, голова Мінцифри сказати не зміг.  

Він додав, що, як тільки постанову підпишуть, Мінцифри зможе швидко запустити послугу "єВідрядження".

Данило Гетьманцев додав, що Шмигаль відклав підписання постанови у зв'язку з "валом критики в суспільстві". На його думку, таке рішення було запропоновано без належних розрахунків, тому воно викликало нерозуміння серед українців.

Серед іншого, вважає Гетьманцев, незрозумілою є сума застави у 200 тисяч грн за особу та механізм стягування цієї суми в разі неповернення людини з-за кордону. Також він вважає термін у сім днів занадто коротким для відрядження і таким, що збільшує ризик неповернення людини вчасно.

"Зрозуміло, що на сьомий місяць війни із відрядженнями треба щось вирішувати. Однак, очевидно і те, що настав час приймати виважені та прораховані рішення, замість інтуїтивних", — додав Гетьманцев.

Нагадаємо, в серпні Кабміні прийняв постанову, згідно з якою з 1 вересня деяким військовозобов'язаним чоловікам мали дозволити виїжджати за кордон у відрядження до семи днів. Планувалося, що така опція буде доступна для ФОПів та юридичних осіб, які відповідають певним умовам.

Військовозобов'язаним чоловікам дозволять виїжджати за кордон: подробиці