Ураза-байрам 2024: що це за свято, коли відзначають, традиції

Ураза-байрам — це одне з двох головних ісламських свят, яке відзначається з нагоди завершення священного місяця Рамадан. А з ним і завершення суворого посту. Також цей день називають святом розговіння.

Коли відзначають Ураза-байрам 2024 

Ураза-байрам не має чіткої дати. Мусульманський календар спирається на місячний, тож від фаз Місяця залежить дата початку і закінчення Рамадану та Ураза-байраму.

У 2024 році Ураза-байрам припадає на 10 квітня, але святкування і початок молитви розпочинається на заході сонця 9 квітня, тобто, в перший день нового місячного циклу. Найчастіше, в мусульманських країнах закінчення Рамадану відзначають протягом трьох днів. Зазвичай всі вони вихідні.

Ураза-байрам 2024: традиції

До святкування цього свята мусульмане готуються заздалегідь. Спочатку роблять генеральне прибирання. Потім накривають стіл. Він має бути багатий національними стравами.

Ураза-байрам починається, коли на вулиці наступає темрява. Через це деякі віряни не сплять та проводять ніч за молитвами. Вранці відбувається колективна святкова молитва Ід-намаз. Перед нею потрібно зробити обмивання й одягнутися в чистий, бажано навіть новий одяг.

Традиційно, в день Ураза-байраму збираються у колі родини за святковим столом. Цього дня віряни традиційно вітають одне одного зі словами Ід мубарак, що в перекладі означає: Бажаю благословенного свята.

Також в день свята потрібно жертвувати тим, хто цього потребує, допомагати продуктами та грошима. Милостиня символізує покаяння за власні гріхи.

Ураза-байрам 2024: що це за свято, коли відзначають, традиції

Ураза-байрам 2024: що не можна робити

На свято Ураза-байрам не можна:

  • працювати;
  • прибирати в домі, прати і займатися будь-якими іншими домашніми справами;
  • сваритися, лихословити, відмовляти в допомозі.
Вербна неділя 2024: дата та традиції свята