Унікальна операція: хірурги "Феофанії" дістали кулю із серця пацієнта

У столичній лікарні "Феофанія" провели унікальну операцію - хірурги дістали кулю із серця пацієнта, не зупиняючи його.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Таким чином, хірурги врятували життя 20-річному українському воїну Володимиру Гордієнку.

"Хлопцю дивом вдалося втекти з російського полону та вціліти після допитів, тортур та обстрілу окупантами авто, на якому він рятувався зі своїм побратимом. Два дні Володимир лісом добирався до своїх. Як стане відомо пізніше, він ішов із кулею в серці і пневмогемотораксом. І дійшов", — розповіли у міністерстві.

Першу допомогу чоловікові надали в Малині. Згодом його доправили до Житомирської обласної лікарні. Там після обстежень з'ясувалося, що у серці Володимира є сторонній предмет. Тож бійця направили до столичної "Феофанії".

"Тут, після дообстеження, лікарі виявили, що в стінці лівого шлуночка, за півтора міліметра від порожнини серця знаходиться уламок. Таке поранення могло призвести до наскрізного отвору у серці, або ж уламок міг мігрувати та спровокувати інсульт чи втрату кінцівки", — розповіли у МОЗ.

Складна операція тривала 5 годин та пройшла успішно. Лікарі оперували на працюючому серці за допомогою спеціальних стабілізаторів. За декілька годин після оперативного втручання Володимир вже розмовляв, а на наступний день — ходив.

Володимира вже виписали з лікарні, але він перебуває на постійному зв'язку з лікарями.

Спротив російській окупації, день 52