Українцям продовжили доступний роумінг у ЄС
Фото: pixabay.com

У 2023 році українці й далі зможуть користуватися доступним міжнародним роумінгом у країнах Євросоюзу. Про це повідомили у Нацкомісії з регулювання електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв'язку.

Відповідний спільний меморандум підписали у рамках Саміту Україна-ЄС. До угоди доєдналися сім українських (Kyivstar, Vodafone, lifecell, Укртелеком, Data Group, Vega Telecom та 3Mob) та двадцять європейських операторів мобільного та фіксованого зв’язку. Документ діятиме наступні шість місяців.

"Спільна заява дозволить і надалі продовжувати добровільні заходи щодо надання доступних або безкоштовних послуг міжнародного роумінгу та міжнародних дзвінків, щоб допомогти українцям залишатися на зв’язку з родиною та друзями, а також мати доступ до інтернету та надійних джерел інформації", — зазначають у НКЕК.

Такий скоординований підхід дозволяє мінімізувати додаткові витрати європейських та українських операторів та, при цьому, дає змогу надавати абонентам послуги без додаткових доплат. Перевагами доступного роумінгу зможуть і надалі користуватися більше ніж чотири мільйони українців у Європі. За оцінками ООН (UNHCR), станом на 17 січня 2023 року понад 4,9 млн українців виїхали до країн Євросоюзу. 

Реалізація попередньої угоди дала змогу українським операторам пропонувати своїм абонентам доступні послуги роумінгу у 25 державах-членах Євросоюзу та навіть охопити країни, які не входять в ЄС. 

Нагадаємо, найбільша в Європі бюджетна авіакомпанія Ryanair почала активно наймати українських пілотів і бортпровідників. Лоукостер вже планує повернутися в Україну після закінчення війни.

FlixBus запускає нові рейси до Німеччини та Польщі з українських міст