Українцям дозволили списувати кредити на авто та житло, зруйновані під час воєнних дій

Парламент підтримав у другому читанні законопроєкт №7441-1 щодо можливості списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджене чи зруйноване під час війни. Про це в Telеgram повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Тепер позичальник може наполягати на списанні заборгованості, якщо його нерухомість було знищено під час ведення бойових дій. Але це можливо лише у випадку, якщо до 23 лютого 2022 року ця квартира чи будинок було зазначено, як його основне місце проживання. 

Це правило стосується й кредиту на авто. Його можна списати за умови, якщо знищене авто, станом на 23 лютого, було єдиним автомобілем у сім'ї позичальника і заборгованість не була прострочена на більш ніж сім днів.

Крім цього, у законі прописано припинення виплати за кредитами на рухоме/нерухоме майно у випадку, коли воно через війну опинилося на тимчасово окупованій території чи на території активних бойових дій. Або якщо це майно було пошкоджене чи знищене внаслідок воєнних дій.

Подати заяву на списання кредиту можна до кінця дії в Україні воєнного стану, та впродовж трьох місяців після його скасування. Для цього позичальнику потрібно надати кредитору підтверджувальні документи.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію громадянам України за майно знищене внаслідок збройної агресії рф. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Відсотки, які банк не отримав, вважатимуться втраченою вигодою й можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства коштом держави-агресора.