Українським військовим збільшать відпустки та повернуть доплати

Українським військовослужбовцям збільшать відпустки. За законопроєкт у першому читанні проголосували 333 народні обранці на засіданні Верховної Ради.

Згідно із текстом документа, захисники України зможуть офіційно взяти 40 днів на рік, з яких 30 — відпустка, ще 10 — за сімейними обставинами.

Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України, але шлях не повинен займати понад дві доби в один кінець.

Важливо розуміти, що остаточне рішення ще не ухвалено, це обіцяють зробити найближчими тижнями. Наразі законопроєкт прийнятий за основу й ще має відбутися друге читання.

Крім того, підтриманий у першому читанні законопроєкт № 9342 передбачає повернення доплат військовим ЗСУ від 30 до 100 тисяч гривень відповідно до часу виконання бойових завдань. Також передбачено виплати 6000 грн пораненим бійцям, які тимчасово непридатні до служби й доплати в розмірі 2350 грн для курсантів військових вузів та студентів, які проходять навчання на військовій кафедрі.

Нагадаємо, раніше Зеленський відповів на петицію щодо легалізації цивільних партнерств, за яку, крім іншого, виступають військовослужбовці ЛГБТК+ спільноти.