У 2024 році на фестивалі Burning Man українці представили інсталяцію "I'm Fine", яка розповідає історію війни та вражає масштабом та розмірами

Медіа-проєкт Ukrainian Witness презентував інсталяцію "I'm Fine" на фестивалі сучасного мистецтва Burning Man 2024, який проходить у США в пустелі Блек-Рок. Її створили український художник Олексій Сай та засновник Ukrainian Witness Віталій Дейнега.

Український дух на Burning Man 2024: інсталяція "I'm Fine" розповідає історію війниІнсталяцію "I'm Fine" зробили з реальних артефактів війни, які зібрали на деокупованих територіях. Це прострілені вуличні знаки, сонячні панелі, супутникові антени, знищені знаки назв міст і розбиті паркани. 

Український дух на Burning Man 2024: інсталяція "I'm Fine" розповідає історію війниВисота інсталяції склала 7 метрів, довжина 32 метри, а вага понад 10 тонн. Масштаби дозволять іноземцям глибше відчути усю глибину людських історій, які стоять за цими знаками.

Український дух на Burning Man 2024: інсталяція "I'm Fine" розповідає історію війниХудожника Олексія надихнув на створення інсталяції іронічний мем "It's Fine", який відображає дуальність життя українців: те, що стало частиною повсякденності в умовах війни, і водночас рішучість зберігати силу і гідність.

Український дух на Burning Man 2024: інсталяція "I'm Fine" розповідає історію війни"Кожен українець вже понад десять років відповідає на це питання по-своєму. За кожним "I’m Fine" — "Я в порядку" — криється історія війни", — йдеться у дописі.

Український дух на Burning Man 2024: інсталяція "I'm Fine" розповідає історію війниДана робота має показати світу наслідки збройної агресії рф, що призвела до руйнування понад 2024 культурних установ: бібліотек, театрів, мистецьких освітніх центрів, з яких 334 повністю знищені та не підлягають реконструкції.

"Скульптура реальна, так само, як і війна. Я хочу, щоб аудиторія відчула себе ближчою до народу України, який постраждав, і зрозуміла, що ми боремося за власну культуру, за нашу ідентичність. Коли відвідувачі фестивалю будуть стояти поруч зі скульптурою, будуть фізично торкатися потрощених матеріалів, кульових отворів, уламків, то вони зможуть відчути масштаб і вплив війни - і це наша реальність"

Поряд з інсталяцією український військовий DJ Tapolsky планує зіграти DJ-сет, який поєднає голоси українців, що відповідають на питання "Як ти?". 

Український дух на Burning Man 2024: інсталяція "I'm Fine" розповідає історію війниНагадаємо, минулого року на Burning Man була представлена інсталяція Олексія Сая "PHOENIX". Вона стала першою українською скульптурою, яка взяла участь у традиційному спаленні фігур на фестивалі, для якого організатори щороку обирають п'ять робіт з понад сотні представлених на події. 

На Burning Man 2022 представили 5-метровий Тризуб