Рада ухвалила закон про управління відходами
Фото ілюстративне: Tom Fisk / Pexels

У понеділок, 20 червня, депутати Верховної Ради ухвалили закон №2207-1-д "Про управління відходами". Документ передбачає, що відповідальним за збір та переробку відходів є виробник продукції. 

Згідно з пояснювальною запискою, закон про управління відходами є обов'язковим кроком в рамках Угоди про асоціацію України з ЄС. Документ має на меті урегулювати відносини у сфері управління відходами з урахуванням європейських директив. Зокрема, йдеться про вирішення екологічних проблем, закриття сміттєзвалищ, покращення стану навколишнього середовища, створення інфраструктури об'єктів управління відходами та залучення інвестицій для регіонального та місцевого розвитку. 

Один із пунктів закону — це розширена відповідальність виробника за збір та переробку відходів від своєї продукції, а також запровадження системи довгострокового планування управління відходами на різних рівнях. Серед іншого, йдеться про створення спеціальної інформаційної системи управління відходами, яка б спростила процедури обліку та звітності, подання декларацій тощо. Що стосується муніципального збору, то його пропонують запровадити лише для медичних та інших небезпечних відходів. 

"Законопроект встановлює порядок збирання, вивезення та оброблення муніципальних відходів, забезпечує впровадження їх роздільного збирання та рециклінгу, передбачає вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу", — йдеться у пояснювальній записці. 

За порушення правил управління відходами передбачена адміністративна відповідальність. 

Активісти звинуватили екологічний комітет Ради у зливі "сміттєвої реформи"