Українська поетеса отримала головну нагороду Франції

Українська поетеса-шістдесятниця Ліна Костенко отримала Орден Почесного легіону — це найвища нагорода Франції. Про це повідомила журналістка Мирослава Барчук на своїй сторінці.

Церемонія вручення відбулася 14 липня у французькому посольстві. Сама письменниця повідомила, що отримання ордену для неї було неочікуваною новиною. 

Ліна Костенко отримала Орден Почесного легіону

Ліна Костенко отримала Орден Почесного легіону

Вона додала, що у цей тяжкий час вони зібрались, але з гарної нагоди, зазначивши, що отримання такої відзнаки велика честь. Під час вручення нагороди сказала, що любить Францію і писала вірші про неї. 

Зазначимо, що українці не вперше отримують Орден почесного легіону. Серед нагороджених — видатний український художник Ілля Рєпін, антрополог та етнограф Федір Вовк, хореограф Сергій Лифар тощо.

Ліна Костенко — відома українська письменниця та поетеса, була активною учасницею руху шістдесятників. Народилась 19 березня 1930 в містечку Ржищеві, що на Київщині в родині вчителів, згодом родина перебралась в Київ. Після закінчення середньої школи навчалася в Київському педагогічному інституті, а згодом — у Московському літературному інституті імені О. М. Горького, який закінчила в 1956 році.

Костенко була однією з перших і найпримітніших у плеяді молодих українських поетів, що виступили на рубежі 50-60-х років. Серед її найвідоміших творів — "Маруся Чурай», "Страшні слова, коли вони мовчать", "Крила" та "Берестечко". Зараз поетесі — 92 роки.

Ліна Костенко запропонувала нові назви для "російських" станцій метро Києва