Українська письменниця отримала особливу відзнаку літературної премії ЄС
Фото: "Укрїнформ"

На Паризькому книжковому ярмарку українська письменниця Євгенія Кузнєцова отримала спеціальну відзнаку Премії Євросоюзу з літератури (EUPL). Про це повідомляє Представництво ЄС в Україні.

Премія Євросоюзу з літератури відзначає молодих письменників-фантастів з ЄС та за його межами. Мета премії EUPL — сприяти циркуляції літератури в Європі та заохочувати більший інтерес до ненаціональних літературних творів. В цьому році європейське журі вперше визначило одного переможця та окремо п’ятьох номінантів, які отримали спеціальні відзнаки. Переможцем цього року став грузинський письменник Іва Пезуашвілі з твором "Сміттєпровід".

Українська письменниця та перекладачка Євгенія Кузнєцова, авторка книги "Спитайте Мієчку", була нагороджена спеціальною відзнакою. Євгенія працює в галузі медіадосліджень конфліктів і протидії дезінформації, а також перекладає художню та науково-популярну літературу. Її дебютна книга "Кухар у скорботі" була опублікована у 2020 році, а друга книга "Спитайте Мієчку" увійшла до шорт-листа "Книги року BBC News Україна" у 2021 році. Зараз Євгенія працює над монографією про радянську лінгвістичну політику та політику ідентичності, а також ще над одним романом. Обидві книги мають вийти в цьому році.

Також відзнаку літературної премії ЄС отримали бельгійка Геа Шотерс ("Трофей"), боснійка Сладжана Ніна Перкович,  ("У канаві"), ірландець Тадхг Мак Доннагайн ("Мадам Лазар") та іспанець Якобо Бергареш ("Ідеальні дні").

Топ-7: підбірка книжок про війну в Україні