Олександра Матвійчук стала лавреаткою альтернативної Нобелівської премії

Українка Олександра Матвійчук, яка є головою "Центру Громадянських Свобод" (ЦГС) стала лавреаткою премії "За правильний спосіб життя". Це альтернативна Нобелівська премія.

Про це повідомили на сайті ЦГС.

Шведський фонд Right Livelihood Award Foundation оголосив результати на своєму сайті.

На думку журі, ця премія надана Олександрі Матвійчук і ЦГС за розбудову демократичного майбутнього України, утвердження верховенства права, дотримання міжнародного права та документування воєнних злочинів і порушень прав людини.

Зараз ми переживаємо дуже драматичний час української історії, ми боремося за свободу в усіх сенсах. Ми боремося за свободу бути незалежною державою, ми боремося за свободу бути українцями, ми боремося за свободу мати демократичний вибір. Ми платимо за це досить високу ціну. Тож ця премія є жестом підтримки нашої боротьби загалом і моєї праці зокрема.

Ця премія заснована 1980 року. Засновник фонду — шведсько-німецький меценат Якоб фон Ікскюль. ЇЇ вручають щорічно чотирьом людям чи організаціям, яких, на думку засновника, проігнорували на Нобелівській премії. Призовий фонд — три мільйони шведських крон.

Марк Гемілл, що зіграв Люка Скайвокера, став амбасадором UNITED24