Україна вимагає ввести спеціальну місію ООН в зону відчуження ЧАЕС
Фото: unsplash.com/s/photos

Україна вимагає від Радбезу ООН негайно вжити заходів для демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС, захопленої російськими окупантами, та ввести туди спеціальну місію ООН. Про це заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«В контексті ядерної безпеки, безвідповідальні та непрофесійні дії російських військових становлять дуже серйозну загрозу не тільки для України, а й для сотень мільйонів європейців», — сказала вона.

За словами Верещук, продовження мілітаризації зони відчуження становить дуже серйозний ризик пошкодження ізоляційних споруд, які були побудовані над четвертим енергоблоком станції після аварії в 1986 році. Таке пошкодження неминуче призведе до потрапляння в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу та зараження ним не лише України, але й інших країн Європи.

Вона додала, що окупанти ігнорують ці загрози та продовжують транспортувати та зберігати значну кількість боєприпасів безпосередньо поблизу атомної станції.

Як раніше розповіли в Генштабі ЗСУ, окупанти продовжують мілітаризацію зони відчуження ЧАЕС. Туди щодня привозять десятки тон реактивних снарядів, снарядів для ствольної артилерії, мінометних боєприпасів. Транспортний коридор загарбників проходить через Прип’ять та в кількох сотнях метрів від ізоляційних споруд атомної станції. А зберігання боєприпасів здійснюється в сусідньому місті Чорнобиль, яке також знаходиться на незначній відстані від АЕС. Там окупанти розгорнули тимчасовий пункт управління угрупуванням військ Східного воєнного округу, а також командний пункт 38-ї окремої мотострілецької бригади.

Спротив російській окупації, день 32