Україна стала партнером-учасником ініціативи Тримор’я: що це і навіщо цей статус

Україна отримала статус партнера-учасника ініціативи Тримор’я.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час виступу на саміті країн Тримор’я у Ризі, пише TVN 24.

Дуда зазначив, що це новий тип партнерства для країн, які прагнуть до Європейського Союзу.

"Ми вирішили створити особливий новий тип партнерства з Ініціативою трьох морів — партнерство через участь. Це новий тип партнерства, що призначений не лише для України. Ми сьогодні дали його Україні, але ми припускаємо, що такий же тип партнерства можуть розділити і ті країни, які перебувають у Центральній Європі і не є членами Євросоюзу, але прагнуть до нього", — пояснив Дуда.

За його словами, цей тип партнерства відрізняється від стратегічного партнерства країн Тримор’я з США, Великою Британією чи Єврокомісією.

Він додав, що країни, які вже мають статус кандидата на членство в ЄС або перебувають на етапі його набуття, можуть подати заявку на такий формат партнерства з Тримор’ям.

20 червня Володимир Зеленський виступив на саміті Тримор’я та закликав знайти формат співпраці з Україною.

"Україна має бути учасником Ініціативи трьох морів. Це неправильно, що наша держава залишилася поза ініціативою. Ми маємо знайти формат, у якому могли б реалізувати приєднання. Досить одного погляду на географічну карту нашого регіону, аби зрозуміти, що лише з Україною усі наші країни можуть реалізувати весь свій потенціал", — сказав він.

Зеленський хоче посилити трактування співпраці в межах Тримор’я, наголосивши на важливості логістики.

"Саме держави Тримор’я – це наш зв’язок із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту продовольства, міграція людей – все це працює через територію держав-учасниць ініціативи, – сказав президент.

Що таке Тримор’я:

Тримор'я – це Ініціатива трьох морів, тобто створення партнерського блоку від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів, спрямоване на поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи.

Зараз він об'єднує 12 країн, що є членами ЄС: Австрію, Чехію, Словаччину, Польщу, Угорщину, Румунію, Болгарію, Латвію, Литву, Естонію, Словенію та Хорватію.

Ініціативу трьох морів заснували у 2016 році лідери Польщі та Хорватії.