Залізний купол

Україна хоче придбати в Ізраїля систему ППО "Залізний купол" та інші подібні засоби оборони. Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук під час пресконференції в Тель-Авіві.

Він розкритикував нечітку позицію ізраїльського уряду щодо цієї війни та заявив, що той "залишається в зоні комфорту" і не квапить надавати Україні хоча б мінімальну військову допомогу для захисту від російської агресії. 

"Ми просимо Ізраїль про оборону у вигляді "Залізного купола" та подібних засобів захисту. Оскільки Ізраїль захищає жителів сектора Газа від вогню ХАМАС, ми повинні захищати наших громадян — жінок, дітей та чоловіків", — заявив посол.

Він також дорікнув керівництву Ізраїля зволіканням з наданням обіцяної амуніції для захисту українських бійців, гуманітарної допомоги тощо. А також заявив, що війна в Україні майже не висвітлюється в ізраїльській пресі.
 
"Уряд Ізраїлю повинен розглянути моральний аспект і вирішити, чи приєднається він до правої сторони, як інші демократії світу", — відзначив Корнійчук.

За словами посла, на минулому тижні Ізраїль відмовився дати дозвіл на передачу з Німеччини до України протитанкового ракетного комплексу Spike SR. виробленого ізраїльською компанією Rafael Advanced Defence Systems. Раніше про це повідомляло ізраїльське видання Walla.

Як пише Jerusalem Post, Ізраїль намагається підтримувати зв’язки як з Києвом, так і з москвою, тому не квапиться передавати Україні навіть оборонну зброю. Однак, за словами Корнейчука, система "Залізний купол" — це не зброя, а інструмент, який рятуватиме життя мирного населення.

"Я не хочу називати його зброєю. Я називаю його засобом захисту, який захистить наших цивільних. Ви не можете ним вбити", — заявив посол.

Він уточнив, що Україна хоче саме купити "Залізний купол", а не просить подарувати його як пожертву.

Водночас джерела Jerusalem Post кажуть, що Ізраїль навряд чи продасть "Залізний купол" Україні чи будь-якій іншій країні через свої міжнародні зобов'язання щодо обмеження експорту зброї.

США погодили новий пакет військової допомоги Україні