Україна приєдналася до європейської програми Life для відновлення довкілля

Україна приєдналася до європейської програми Life, яка дозволить відновити довкілля після війни. Про це заявили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України. 

Відповідно до умови, підписаної з ЄС, Україна матиме доступ до коштів програми і зможе використати частину її бюджету для відновлення довкілля. Зазначається, що бюджет на 2021-2027 роки становить 5,43 мільярдів євро.

У Міндовкіллі мають понад 15 пропозицій, які згодом мають оформити у проєкти і надати для узгодження програмою Life. Основними напрямами роботи вважаються відновлення водойм, розвиток заповідників, будівництво спеціальних центрів для реабілітації диких тварин та птахів, відновлення екосистеми. 

Крім того, до деяких проектів по відновленню довкілля хочуть також залучити і місцеві бізнеси.

"Ми бачимо, який страшний вплив має війна на життя кожного українця. У той же час не менш страшний вплив ця війна має і на довкілля. Взяти хоча б сотні тисяч тонн металобрухту, що лишається на території України, ліси, які сьогодні значною мірою заміновані та зруйновані. Потрібно вже починати думати про їхню регенерацію", — зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілец.

Зазначимо, програма Life існує вже 30 років. За цей час вона допомогла у фінансуванні більше ніж 5600 природоохоронних проєктів Євросоюзу і не тільки.