Зернова угода
Фото: facebook.com/oleksandr.kubrakov

У Стамбулі українська делегація підписала з ООН та Туреччиною угоду, що передбачає розблокування українських портів та створення "зернового коридору". Про це повідомляє міністр інфраструктури Олександр Курбаков.

Угода має назву "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та пов'язаних з ним продуктів з українських портів". Вона була підписана представниками Туреччини, ООН та міністром інфраструктури з української сторони. Після підписання вона має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі.

Відзначимо, що напряму з росією Україна жодних документів не підписувала. Натомість російська сторона підписала окрему угоду також з НАТО та Туреччиною.

Угода передбачає розблокування трьох українських портів: "Одеса", "Чорноморськ" і "Южний. Саме з них почнеться експорт українського зерна морськими шляхами вже у найближчі тижні. Україна повністю збереже контроль над цими портами, а рух жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним продуктів, не передбачається.

При цьому, як пише "Українська правда" та інші ЗМІ, угода не передбачає будь-якого послаблення санкцій стосовно росії.

"Безперечно, підписання такого документа на українських умовах стало можливим винятково завдяки Збройним Силам України, успіхи яких дозволили відстояти ключові для України умови, а саме – залишити повний контроль за територіальними водами Північно-Західного регіону Чорного моря", — відзначив Курбаков.

Керувати процесом вивезення зерна буде спільний координаційний центр, а спеціальна інспекція контролюватиме дотримання домовленостей усіма сторонами, а також забезпечуватиме перевірку вантажів і персоналу, щоб убезпечить наші порти від "троянських конів".

 Угода діятиме протягом 120 днів із дня підписання і може бути продовжена на такий самий період, якщо одна зі сторін не повідомить про намір припинити її дію.

Масштабна енергомодернізація: ВРУ прийняла новий законопроект