Удар по колонії в Оленівці: стала відома кількість загиблих і поранених

У п'ятницю, 29 липня, російські окупанти завдали удару по території виправної колонії № 120 у тимчасово окупованому селі Оленівка Донецької області. В результаті загинуло близько 40 осіб та 130 — отримали поранення.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

"Встановлено, що у цій колонії окупантами організовано місце несвободи, де протиправно утримують цивільних осіб та військовополонених Збройних Сил України", — йдеться у повідомленні.

Прокурори Офісу генпрокурора відкрили кримінальну справу за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України. Триває досудове розслідування.

СБУ перехопила телефонні розмови російських окупантів, де вони стверджують, що самі російські війська обстріляли колонію в Оленівці.

Судячи з перехоплених розмов російських терористів, напередодні окупанти розмістили в одному із приміщень колонії вибухівку та переселили туди близько 200 українських військовополонених, зокрема, бійців "Азову". 

"Зокрема, жоден із очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі. Перехоплені розмови підтверджують, що рашисти розмістили свої установки "Град" неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось – це підтверджують самі бойовики "днр"", — розповіли у Службі безпеки України.

У СБУ зазначили, що, судячи з наявних у мережі відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а її стіни "погасили" вибухові хвилі і "вберегли" сусідні приміщення.

"Загалом є безліч доказів того, що Збройні сили України не завдавали ракетних і артилерійських ударів по району населеного пункту Оленівка. Відтак усі заяви російської пропаганди про нібито обстріли з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією", — підкреслили у СБУ.

У розпорядженні СБУ є кілька перехоплень телефонних розмов російських терористів, які свідчать про те, що до обстрілу колонії в Оленівці причетні російські окупанти. Наразі слідчі вивчають весь масив даних. Порушено кримінальну справу за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.


Які б нісенітниці не вигадував ворог, аби виправдати себе, всім очевидно — саме рф винна у свідомому вбивстві українських полонених. Це підтверджують і перші наявні докази. Я певен, що згодом доказова база буде тільки доповнюватись. Слідчі СБУ вже почали розслідування цього злочину в рамках відповідного кримінального провадження.

За інформацією Генерального управління розвідки Міністерства оборони України, теракт у колонії в Оленівці вчинили найманці зі складу ПВК "Вагнера" (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК — Євгена Пригожина.

"Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони РФ", — зазначили у ГУР.

За словами українських розвідників, метою теракту було приховування фактів тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених.

"Відомо, що 1 серпня на "об’єкт" мала прибути комісія з москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених. Оскільки реальний стан будівлі та умови утримання в ній полонених не відповідали вимогам російського керівництва, "проблему" було вирішено шляхом знищення приміщення, разом з розміщеними в ньому українцями", — йдеться у повідомленні розвідки

Ще однією метою цієї провокації та теракту від російських окупантів було збільшення соціальної напруги в Україні.

"Зважаючи на великий суспільний інтерес до долі Героїв "Азовсталі", на думку авторів сценарію здійсненого теракту, смерть Захисників має призвести до зростання соціальної напруги в Україні", — розповіли у ГУР.

У Києві скасували забіг на підтримку героїв Маріуполя: причина