У кожному районі Києва створять громадські простори для вшанування пам’яті загиблих учасників російсько-української війни: що відомо
Фото ілюстративне: Стіна пам'яті полеглих за Україну

У кожному районі столиці визначили громадські простори, які стануть місцями вшанування пам’яті загиблих учасників російсько-української війни. 

Про це повідомляє заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда. 

У таких локаціях планують встановити інтерактивні інформаційні дошки з іменами загиблих мешканців району.

У 2023 році кількість клопотань щодо встановлення пам’ятних знаків у столиці збільшилася в шість разів порівняно з 2021 роком. У 2021 році клопотання становили 14% від загальної кількості, то у 2023 році — вже 71%, а протягом першого кварталу 2024-го — вже 90%.

Крім того, з 2014 року на честь військових найменували та перейменували 60 вулиць, провулків, площ, скверів Києва. Близько половини з них — за останні два роки. Так, у столиці з’явився “Парк захисників України”, сквер “Спортсменів-захисників” та сквер “Саперів”. На Печерську облаштовують сквер імені Дмитра “ДаВінчі” Коцюбайла. Наразі також триває громадське обговорення щодо присвоєння скверам міста імен ще трьох загиблих героїв.

“З одного боку, є запит суспільства на встановлення пам’ятників у звичному розумінні, з іншого — фахівці наголошують на їхньому ймовірному травматичному впливі. Окрім цього, наразі на перейменування об’єкту іменем загиблого Героя чи Героїні претендує по кілька родин, а створювати умови конкуренції між родинами — неприпустимо”, — зазначає Марина Хонда.

“Наш Київ” також писав, що в Києві створили комісію з питань нових муралів.

У Києві відкрили оновлений вхід до станції метро “Оболонь”: деталі