У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про перейменування Броварів: деталі

У Верховній Раді України зареєстрували проєкт закону щодо перейменування міста Бровари у Київській області.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Нова назва — Броварі. Найменування хочуть змінити в рамках закону про деколонізацію топонімів і необхідність приведення назв населених пунктів до стандартів державної мови.

У пояснювальній записці до документу зазначили, що у червні 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила перелік сіл, селищ і міст України, назви яких не відповідають стандартам державної мови — Бровари також у цьому списку.

За висновком Комісії, мовна форма “Бровари” є результатом русифікації українського топонімічного мовного простору, тому потребує заміни питомо українською формою “Броварі”. За українським правописом, множина лексеми “бровар” (пивовар/ремісник і підприємець, що варить і продає пиво) — “броварі”.

Також Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України затвердив, що перейменування відповідає нормам сучасної української літературної мови та базується на давніх топонімічних українських національних традиціях — в різний час у писемних джерелах назву цього населеного пункту також фіксували як “Броварі”. 

Крім того, перейменування підтримав й Український інститут національної пам’яті.

Раніше “Наш Київ” писав, що мер Броварів виступив проти перейменування міста.

Садиба Зеленських може отримати статус пам'ятки історії: подробиці